Katern

Wethouder Marieke Schouten: ‘Regio samen uiterlijk in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te maken’

Met meer groen, ruimte voor water en koelte- en schaduwplekken maakt de regio Utrecht-Zuidwest zich klaar voor extremer weer, dat veroorzaakt wordt door het veranderende klimaat. De koers voor de regio staat verwoord in de Regionale Adaptatie Strategie (RAS) van het netwerk Water & Klimaat. De 17 partners van het netwerk spreken in de RAS de ambitie uit om de regio samen uiterlijk in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te maken. In aanwezigheid van Deltacommissaris Peter Glas werd de strategie symbolisch omarmd: Hoe RAS! Dat gebeurde tijdens de digitale klimaattop op 28 januari.

Door de verandering van het klimaat hebben we steeds vaker te maken met wateroverlast, hitte, droogte en overstromingsrisico. We moeten daarom onze omgeving zó inrichten dat we de effecten van klimaatverandering zo goed mogelijk kunnen opvangen. Veertien gemeenten in de regio Utrecht Zuidwest hebben hiervoor samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de provincie Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht de handen ineengeslagen. Zij werken samen in het netwerk Water & Klimaat. De opgestelde RAS verwoordt de gezamenlijke ambitie van het netwerk en bevat 7 strategieën voor de uitvoering. Iedere partner vertaalt dit weer naar lokale maatregelen. Daarbij wisselen zij via het netwerk kennis en ervaring uit en helpen en stimuleren ze elkaar.

Handvatten
‘We hebben onze leefomgeving niet van de ene op de andere dag aangepast aan klimaatverandering’, aldus Marieke Schouten, wethouder bij gemeente Nieuwegein, voorzitter van het netwerk. ‘De eerste stappen die in de RAS zijn geformuleerd, geven handvatten voor hoe we met elkaar aan de slag kunnen. Voor extreem warme dagen is het bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende koelte- en schaduwplekken zijn. En met meer groen en ruimte voor water kunnen we extreme buien beter opvangen en wateroverlast voorkomen. Ook willen we alle bewoners in de regio stimuleren om de stenen in hun tuin te vervangen door planten en bomen. Dat is niet alleen nodig met het oog op klimaatverandering. Het is ook belangrijk voor de biodiversiteit en leefbaarheid van onze steden en dorpen. We moeten samenwerken in de regio en kleine betekenisvolle stapjes zetten. Op die manier kunnen we een grote beweging in gang zetten.’

Wethouder Marieke Schouten

Klimaattop
Tijdens de digitale klimaattop op 28 januari gingen er veel digitale duimpjes de lucht in voor de RAS. Dat gebeurde in aanwezigheid van Deltacommissaris Peter Glas. Hij riep op, om 1, 2, 3 generaties vooruit te kijken en ook jongeren en het bedrijfsleven bij klimaatadaptatie te betrekken. Peter Glas haalde de Corona R-factor aan. Deze moet voor klimaatadaptie naar twee! Als iedereen twee mensen inspireert om klimaatadaptief te worden, hebben we in 24 stappen heel Nederland mee!

One thought on “Wethouder Marieke Schouten: ‘Regio samen uiterlijk in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te maken’

  1. SC

    “willen we alle bewoners in de regio stimuleren om de stenen in hun tuin te vervangen door planten en bomen”.

    Natuurlijk ook zorgen dat nieuw te bouwen en te renoveren bovenwoningen balkons of dakterassen krijgen, die sterk genoeg zijn voor ruime plantenbakken van tenminste 18 cm hoog en 20 cm diep, zodat je er vaste planten in kan zetten en eventueel vierkantemetertuintjes, of stapelbakken èn een tuinset. Vaste planten, dus het hele jaar rond, zijn belangrijk voor het microklimaat. Dan hebben ook de bovenwoningen gelegenheid tot groen bij huis, wat belangrijk is bij verdichtende bebouwing en voor een beter klimaat bij huis.
    Een goed aangelegde afwatering van balkons is ook belangrijk. Bij mij is de afvoer bij een kopse kant, maar het diepste gedeelte in het midden van de afvoergoot, zodat er weinig afvoer is bij regenbuien. .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk